„Dumnezeu nu poate fi în același timp peste tot – de-aceea a creat mamele.” - proverb evreiesc
Știind că momentul în care femeia devine mamă este un eveniment major de viață care afectează nu numai mama, ci și partenerul, copilul, familia extinsă și mediul social, specialiștii ar trebui să se canalizeze pe crearea unui program eficient de intervenție pentru prevenirea depresiei în timpul acestei perioada de viață a unei femei.
Simptomele depresiei postnatale
În mod tradițional depresia postnatală se referă la simptomele depresive care apar în perioada postpartum după prima lună de la naștere, durează cel puțin două săptămâni și care, contribuie la reducerea capacității femeii de a funcționa (DSM V-TR ).
Față de simptomatologia clasică asociată cu un episod depresiv major, femeile cu depresie postnatală deseori declară că au o lipsă de convingere în capacitatea lor de a avea grijă de copilul lor și se consideră a fi mame „necorespunzătoare". Simptomele depresiei postnatale se caracterizează prin simptomele unei tulburări afective majore, cu concentrarea adesea asupra copilului dar și al rolului femeii ca mamă.
Barierele noii mame
Perioada postnatală prezintă bariere specifice pentru accesarea tratamentului adecvat pentru depresie. Femeia în perioada de lehuzie este în situaţia unei restrânse libertăţi de mişcare şi a unei mai mici disponibilităţi de a se gândi la ea şi la problemele ei, centrul atenţiei mamei fiind nou-născutul. Majoritatea femeilor cu depresie postnatală nu caută ajutor şi rareori solicită ajutor specializat. Femeile deprimate pot evita sau întârzia căutarea unui tratament deoarece însăși natura tulburărilor psihologice le limitează călătoria în afara căminului, iar teama de stigmatizare poate influența, de asemenea decizia lor de a avea acces la îngrijire.
Având în vedere: constrângerile legate de timp o preferință a mamelor pentru psihoterapie față de antidepresive, în special atunci când alăptează, necesitatea de a se concentra simultan pe mai multe sarcini, costul intervențiilor tradiționale, pentru terapia depresiei postnatale sunt necesare evaluări ale intervențiilor noi și inovatoare.
Psihoterapia prin internet/telefon
În ultimul deceniu, cercetătorii au dezvoltat intervenţii psihoterapeutice pe internet pentru o mare varietate de tulburări de sănătate mentală cum ar fi: depresia, anxietatea, iar eficacitatea acestora a fost evaluată de către un număr considerabil de studii. Internetul a creat o alternativă la serviciile psihoterapeutice oferite personal (față în față) de către profesioniștii din domeniul sănătății mentale.
Ședinţa de psihoterapie online nu este diferită de psihoterapia clasică din cabinetul unui specialist, aceasta desfaşuarându-se în confortul casei clientului, vizând aceleaşi obiective: reducerea sau eliminarea unor simptome, modificarea credințelor eronate pe care unii clienţi le au despre ei înşişi şi despre lumea înconjurătoare sau modificarea structurii personalităţii în vederea obţinerii unei funcţionalități mai mature şi o capacitate mai mare de adaptabilitate la mediul înconjurător.
Sistemele de livrare ale terapiei prin internet și la telefon ar putea depăși multe dintre aceste bariere ale tratamentului față-în-față oferind servicii de calitate, comoditate și un acces sporit pentru clienți și terapeuți.
Videoconferința este modul ideal pentru terapeuți pentru a interacționa cu clienții, deoarece terapeutul și clientul sunt într-o conversație directă, dinamică, realizandu-se simultan contactul video și audio, aceasta modalitate fiind cea mai apropiata de terapia față- în-față.
De asemenea opțiunea pentru terapiei prin telefon în tratamentul depresiei postnatale este o alternativă eficientă pentru tot mai multe paciente, fiind o alternativă atractivă la terapia tradițională față-în-față. Cele patru puncte forte care au fost atribuite acestei forme de terapie sunt după cum urmează: este mai puțin costisitoare în comparație cu terapia tradiţională față-în-față, asigură anonimatul, oferă un sentiment de control și este accesibilă.
În următorii ani cererea pentru psihoterapie de tip videoconferință va creşte, probabil condusă de cererea clientului mai degrabă decât terapeuți. Practica online pentru cei care oferă orientare, consiliere sau psihoterapie, trebuie să fie susținută de norme și dovezi solide pentru a face acest lucru în condiții de siguranță, într-un cadru profesional, protejând astfel clienții și practicienii. În mod clar, terapia online are atât avantaje și dezavantaje dar în ciuda limitărilor sale, integrarea tehnologiei în domeniul terapiei este o cale deschisă.
Cu drag,
psiholog dr. Maria Roman
Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute
„Psihoterapia online și depresia postnatală”
Comments