top of page

Nisipurile mișcătoare ale adolescenței sau despre cum ajutăm adolescenții să facă față îndoielii

Adolescența este definită ca o etapă de tranziție între copilărie și viața adultă, ceea ce înseamnă că este vârsta incertitudinilor, a întrebărilor și a găsirii de sens în tot ceea ce facem. Este ca mersul pe nisipuri mișcătoare, în care îndoiala își face apariția în cele mai neașteptate momente: oare e adevărat  ceea ce cred și simt sau este o interpretare a minții mele?

Nisipurile mișcătoare ale adolescenței sau despre cum ajutăm adolescenții să facă față îndoielii

Cum putem ajuta adolescenții să gestioneze această îndoială de sine?


Tip #1 - prin a le înțelege și valida existența îndoielli


În primul rând, prin a le înțelege și valida existența îndoielii. Prin a le spune explicit ”e firesc, chiar și ca adult, uneori să nu știi ce simți” sau ”înțeleg că poate ai mai multe alternative și nu știi în care să crezi...poți alege să crezi în oricare din ele îți dă mai multă împăcare cu tine însuți și inimă ușoară”.


Tip #2 - prin a le oferi ghidaj


În al doilea rând, prin a le oferi ghidaj, într-un mod în care nu este despre noi, adulții, despre ”cât de bine îi sfătuim”, ci despre a le oferi un ghidaj în modul în care ei au nevoie. Asta înseamnă că prima întrebare este ”Cu ce ai avea nevoie să te ajut?”. "Uneori nevoia este doar de a sta acolo și de a asculta, alteori este de a oferi informații (Atenție! Informații, nu sfaturi din propria perspectivă), astfel încât adolescentul să-și poată lua cea mai potrivită decizie în acel moment."


Tip #3 - prin a vorbi despre noi


În al treilea rând, prin a vorbi despre noi, ca adulți și modul în care noi facem față îndoielii de sine. Poate că unul dintre cele secretele descoperite ca psihoterapeut în lucrul cu adolescenții este că sinceritatea și transparența sunt cheile ce ”descuie” relația cu un adolescent.


Adolescenții înțeleg oricum, observă, reflectă, iar a  le ”vinde” o realitate în care noi vrem ca ei să creadă, nu funcționează. – Raluca Ferchiu

Ce funcționează în relația cu adolescenții?   Onestitatea și recunoașterea faptului că uneori lucrurile sunt roz, alteori negre, că uneori ne e ușor, alteori greu, că uneori ne place, alteori nu.

Ce funcționează în relația cu adolescenții?

Onestitatea și recunoașterea faptului că uneori lucrurile sunt roz, alteori negre, că uneori ne e ușor, alteori greu, că uneori ne place, alteori nu. Dar frumusețea vieții nu este să trăiești doar ”rozul”, ”ușorul”, ”plăcutul”, ci să știi în primul rând să le distingi, să știi să combini culorile astfel încât să-ți placă de tine și de viața ta.

 

Sumarizând, dacă vrem să ajutăm adolescenții să navigheze prin nisipurile mișcătoare, găsind modalități de a face față incertitudinii și îndoielii, avem nevoie să învățăm câteva abilități: a înțelege și valida, a oferi ghidaj, a vorbi despre sine și a fi onest, sincer și transparent.

 

Cu drag,

Raluca Ferchiu

Psihoterapeut specialist de familie și cuplu

Gamma Clinic Psychology by Gamma Institute

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page