Adolescența și perioada imediată după împlinirea vârstei de 20 de ani sunt pline de potențial și de o putere constructivă extraordinară. În această perioadă are loc distanțarea adolescenților de ceea ce e cunoscut, sigur și familiar, începând astfel procesul de transformare în tineri adulți.
Adolescența nu e o perioadă ușoară pentru familie, dimpotrivă, e o etapă de tranziție provocatoare, care le pune tuturor membrilor familiei răbdarea la încercare. Pot să apară conflicte și lupte emoționale intense încheiate cu lacrimi, uși trântite, țipete câteodată, rugăciuni inedite de genul: ”dă-mi Doamne răbdare de la tine, că a mea s-a terminat demult!”, reguli încălcate cu încăpățânare și pedepse date cu inima strânsă. La un moment dat, toate acestea scad în intensitate, acesta fiind semnul că adolescentul tău se transformă într-un tânăr adult care-și caută drumul.
Pentru părinți apare o nouă provocare: copilul tău va pleca de-acasă, la facultate, la un loc de muncă, în alt oraș sau chiar în altă țară. Și da, aveți inima ”cât un purice”, dar nu-I puteți opri și nici nu e corect să o faceți. Pentru asta ați construit baza familiei ca fiind locul de unde își vor lua zborul, cu toată puterea pe care ați reușit să le-o dați crescându-i. E o bază solidă în care ați investit toată viața. Copilul vostru va avea întotdeauna această bază de siguranță în viața lui, chiar dacă pare că se va distanța de ea. Lăsați-I să zboare, să cucerească viața, să îmblânzească necunoscutul; Și voi ați făcut la fel!
Iată că a sosit momentul când cuibul vostru a rămas gol. Pentru părinți este o noua perioadă de tranziție în ciclul vieții de familie și în unele cazuri, poate deveni apăsătoare și dificil de gestionat, mai ales pentru mame.
Sindromul ”cuibului gol” este un termen aplicat in sens larg sentimentelor de pierdere și singurătate pe care le experimentează părinții după plecarea copiilor. Chiar dacă această experiență poate fi de multe ori provocatoare pentru părinți, este totuși doar o perioadă de trecere și poate fi depășită.
Semnele ”cuibului gol”:
Părintele -se simte trist, are un sentiment de profundă pierdere (ceva lipsește din viața lui), se simte deprimat, se simte singur, se simte nefericit, în suferință, simte că și-a pierdut scopul și sensul în viață. Se recomandă un ajutor de specialitate (psihoterapie) doar în cazul în care aceste semne sunt prezente o perioadă mai lungă de timp.
De cele mai multe ori, părinții se adaptează la noua etapă de viață printr-o nouă reașezare a lucrurilor. Are loc o reapropiere de partenerul de viață, fiecare căutând sprijin în celălalt. Unul din rolurile care v-au umplut viețile, cel de părinte, brusc pare golit de conținut. Dar e doar o senzație, părinte rămâi toată viața, nimeni nu îți răpește acest merit. Vă copleșește teama, ”dacă nu se descurcă?”, ”cine știe ce face?”, ”cum face?”, ”cu cine face?”, vă agitați, îi sâcâiți cu telefoane, vă oferiți constant ajutorul și nu vă puteți abține să nu vă îngrijorați! Dar drumul lor e doar al lor și chiar dacă nu vă convine câteodată, îi sfătuți, îi sprijiniți și nu-i judecați. Cu siguranță vor face greșeli, dar și voi ați făcut și ați învățat din ele, asta făcând parte din procesul de maturizare a fiecărui om.
Încet, încet, vă veți obișnui cu această distanțare inevitabilă. Puteți folosi această etapă din viața voastră pentru a vă redescoperi propriile pasiuni și hobby-uri uitate, pentru a vă înviora relația cu partenerul de viață, făcând excursii amânate de mult, întâlnindu-vă cu prietenii voștri vechi (care probabil trec prin aceleași stări), dând sens vieții și bucurându-vă de ea!
Și câteodată, viața ne ofera o nouă șansă de a ne bucura de copilărie, de această dată în calitate de bunici! Ați adunat multă înțelepciune și încă mai aveți multă dragoste de dat și purtare de grijă de oferit.
Fiecare etapă din viață are frumusețea ei, depinde doar de noi cum o decorăm și cu câtă bucurie o trăim!
Cu drag,
Alina Raveica
Psihoterapeut în formare
Voluntar Gamma Health Project
Completează formularul aici sau sună-ne la 0741 093 131 pentru a intra în legătură cu unul dintre voluntarii GAMMA Health Project!