In fiecare din noi exista niste mecanisme psihologice care uneori ne creeaza anumite stari cum ar fi nefericirea, frustrarea sau dezamagirea. Chiar daca nu suntem constienti de ele tot timpul, ele sunt prezente in viata noastra aproape in fiecare zi. Aceste mecanisme de fapt sunt povestile pe care ni le spunem despre noi sau despre altii. De cele mai multe ori aceste povesti sunt bazate pe experiente si fapte reale care s-au intamplat candva in trecutul nostru. Chiar daca la baza lor stau niste lucruri adevarate si reale, exista si o alta parte a povestii, una construita de noi, care cuprinde emotiile, starile si sentimentele de atunci. Toate acestea formeaza o perspectiva de a interpreta realitatea. O alta persoana poate vedea exact aceeasi situatie intr-un mod diferit.
Cum iti dai seama de povestile pe care ti le spui? Observa-ti gandurile care apar, in legatura cu orice, cu tine, cu alti oameni, ce inseamna bine si rau pentru tine? Observa-te atunci cand ramai blocat intr-o poveste, ruland in minte aceeasi banda la nesfarsit. Este dificil sa iesi din ele, de aceea cel mai important pas pe care il poti face in aceasta situatie este sa observi. Sa-ti observi gandurile, emotiile si comportamentele pe care le ai cand esti prins acolo. Obisnuieste-te sa-ti pui intrebari, nu doar legate de relatiile cu ceilalti, ci si despre relatia cu tine. Intreaba-te daca emotia pe care o simti in acel moment este cea care te ghideaza sau mai este si altceva acolo, in spate.
A observa este o responsabilitate, pe care multi dintre noi evitam sa ni-o asumam pentru ca automat trebuie sa iei o decizie: Vrei sa mai stai in acea poveste? Sau iti construiesti alta noua care sa te ajute sa-ti atingi potentialul? Tu decizi! Tu decizi daca ramai blocat in povestea unei victime sau daca mergi mai departe, intr-o poveste in care esti tu cel autentic, in care tu joci propriul tau rol.
Cu drag,
Consilier de tineret Stela Cotruta
Gamma Projects&Research by Gamma Institute
https://www.gamma-conference.com/noutati/categories/gamma-projects