Cati dintre voi ati citit O mie si una de nopti? Haideti sa va spun o poveste despre o poveste!
A fost odata ca niciodata… o tanara persana, pe nume Seherezada, care, pentru a nu fi ucisa de catre sotul ei, regele persan Shahryar (care-si omora toate sotiile convins fiind ca toate femeile ii vor fi infidele), a inceput a-i spune acestuia o lunga poveste pe care o finaliza la rasaritul soarelui in punctual culminant, astfel incat acesta sa fie obligat sa o lase in viata si in ziua urmatoare pentru a auzi sfarsitul povestii. Practic, Seherezada a gasit o metoda de supravietuire: si-a rescris propria poveste, alegand astfel sa nu faca parte din randul sotiilor ucise. Inteleapta fata, nu?
Dar haideti sa ne intoarcem inlauntrul nostru. In fiecare dintre noi se afla cate o Seherezada. Fiecare isi spune povestea in asa fel incat sa supravietuiasca inca unui rasarit. Dar cati dintre noi si constientizeaza ca spun acea poveste tocmai cu teama de a nu fi „ucisi” de catre rasarit si nu cu scopul de a se bucura de el? Cati dintre noi prefera sa vada momentele sclipitoare din viata lor in detrimentul celor si numai daca le-ar rememora fulgerator, i-ar arunca in abisul incertitudinii si a tristetii?
Dintr-o alta perspectiva privind, povestea mea de viata poate fi spusa in doua moduri:
1. O relatez victimizandu-ma si subliniind cat de nedrept e „universul” cu mine;
2. Sau o scot pe dna. Problema inafara mea, din povestea mea, ma „urc” in observator si ma vad pe mine facand fata situatiei prezente si in altele asemanatoare intr-un mod exceptional. Ma uit asa la mine si-mi zic: Parca te cunosc si chiar imi place de tine!
Practic, devin eroul povestii mele și nu raman in starea de victima a universului.
Seherezada a facut acelasi lucru: a ieșit din rolul de victima, a devenit eroina povestii sale prin modul in care povestea, vrajindu-l astfel pe rege, care a lasat-o in viata pentru curajul ei. Și-a castigat dreptul de a trai.
Inchei printr-un indemn la reflectare, pornind de la intrebarea: Eu cum imi spun povestea de viata? Pentru ca daca iti dai seama ca nu-ti place modul in care o spui, este momentul sa te inarmezi cu curaj si sa te urci in observator pentru a te vedea prin lentila realitatii momentele sclipitoare din viata ta.
Cu incredere,
Ancuța Dobreanu
Psihoterapeut sistemic in formare
Gamma Clinic by Gamma Institute
Daca vrei sa afli mai multe despre cum iti poti schimba povestea de viata, contactează echipa Gamma Institute: