Te-ai intrebat vreodata cum e lumea interioara a copilului tau si cum ar schimba relatia si conectarea dintre voi daca ai sti ce anume isi doreste copilul tau, dincolo de ceea ce verbalizeaza? De multe ori, in cabinetul de psihoterapie, copiii isi dezvaluie cele mai ascunse secrete sau dorinte, pe care nu au curajul sa le spuna cu voce tare in familie sau la gradinita/ scoala pentru ca se tem ca ceilalti sa nu considere aceste dorinte imposibil de atins si atunci sa fie nevoiti sa se confrunte cu un refuz sau o dezamagire.
Iata cateva dintre dorintele secrete ale copiilor, pe care, daca le stii si incerci sa raspunzi la ele, le poti folosi pentru a te conecta la un nivel mult mai profund cu copilul tau:
Isi doresc sa se simta indreptatiti sa isi exprime toate emotiile, fara a se simti vinovati sau rusinati de ele. Asa ca este recomandat sa vorbesti cu copilul tau despre emotiile pe care le simti, astfel incat sa aiba siguranta ca nu este nimic in neregula sa simta o anumita emotie sau sa vorbeasca despre ea.
Simt starea emotionala a parintilor si isi doresc ca acestia sa fie fericiti si relaxati; de aceea, de multe ori recurg la comportamente care sa distraga parintii de la grijile lor. Clarifica cu copilul tau faptul ca nu este responsabil pentru starea ta si ca uneori oamenii au nevoie de momente in care sa-si manifeste si emotiile precum tristetea, frica sau furia.
Isi doresc sa experimenteze cat mai multe lucruri noi, sa exploreze si sa isi satisfaca curiozitatea debordanta. Asa ca incurajeaza-i curiozitatea si explica-i limitele de siguranta intr-un mod care sa nu-l sperie sau sa-i creeze senzatia ca lumea inconjuratoare este periculoasa.
Isi doresc foarte mult sa isi ajute parintii, asa ca lasa-l pe copil sa-si asume anumite responsabilitati in casa (bineinteles, conform varstei lui) si sa se simta util, sa simta ca aduce un plus valoare familiei.
Simt nevoia (ca noi toti, de altfel) sa fie apreciati si valorizati pentru ceea ce sunt. Asa ca acorda atentie modului in care ii corectezi un comportament, astfel incat sa nu simta ca ii este atacata valoarea personala.
Au nevoie de timp liber, in care sa fantazeze si sa creeze jocuri si lumi fantastice, fara presiunea realitatii sau a performantei. Acest lucru ii dezvolta creativitatea si il ajuta sa devina un adult care gaseste solutii din afara cutiei - incurajeaza-l sa visese, sa creeze si sa improvizeze.
Isi doresc timp de calitate impreuna cu familia - timp care nu se masoara neaparat in ore, ci in conexiunea creata intre copil si ceilalti. Poti gasi multe momente de conectare, inclusiv luarea mesei impreuna, pregatirea pentru somn, timpul de relaxare in familie (in care fiecare isi gaseste o activitate proprie de facut, dar fiind impreuna in aceeasi camera), o plimbare in aer liber etc.
Isi doresc si au nevoie de claritate si stabilitate in ceea ce priveste viata lor. Discuta cu copilul tau despre urmatoarea perioada din viata de familie, ce va propuneti sa faceti si implica-l in stabilirea obiectivelor comune.
Isi doresc ca cei din jur sa inteleaga dificultatile prin care trec, fara a le minimiza. Acorda-i timp in care sa iti explice cu ce se confrunta si asculta-l activ, fara a compara dificultatea lui cu greutatile tale. In acest mod vei intelege emotiile intense pe care le traieste si vei putea fi alaturi de el.
Si nu in ultimul rand, unul dintre cele mai importante lucruri pentru copii este sa se simta iubiti si protejati pentru ceea ce sunt in interiorul lor. Si au nevoie sa li se spuna asta, pentru a-si construi increderea in sine si a-si insusi un mecanism sanatos de autovalidare.
Doar e nevoie să ne conectăm la trăirile copiilor și să îi ascultăm mai mult cu sufletul, decât cu mintea; atunci vom trăi sentimentul că această conexiune dintre noi și copii este o experiență de învățare reciprocă, din care fiecare are de câștigat iubire, încredere și siguranță.
Cu drag,
psihoterapeut Raluca Ferchiu
Gamma Clinic Psychology by Gamma Clinic